Biografie

Alberto DeSalvo

Tijdens een korte periode tussen juni 1962 en januari 1964 vond een serie gruwelijke moorden plaats in Boston. Alle slachtoffers waren gewurgde vrouwen. Zoals Londen getuige was van een serie wrede moorden waarvoor The Ripper verantwoordelijk werd gehouden, werden de moorden in Boston ook toegeschreven aan een sociopaat. Rondom beide moordenaars doen nog steeds mysterieuze en mythologische verhalen de ronde.

De Boston Strangler wordt verantwoordelijk gehouden voor elf moorden op vrouwen (geen prostituees). Er waren dertien slachtoffers. Net als de victoriaanse moordenaar is er niemand berecht voor de moorden in Boston. Maar ene Albert DeSalvo werd in elk geval door het publiek gebombardeerd tot dader. DeSalva heeft elk van de dertien officiële Strangler-moorden bekend. Maar er werd aan zijn bekentenis getwijfeld door mensen die hem kenden en met hem werkten.

Het bijzondere aan deze moorden in de geschiedenis van seriemoorden, is dat alle slachtoffers al wat ouder of bejaard waren. Dat het om vrouwen op leeftijd ging die eenzaam en kwetsbaar zijn, maakt de gebeurtenissen nog wreder en tragischer.

Albert DeSalvo, een goedgebouwde 29-jarige, pleegde al jaren inbraken. Hij had een tijdje gevangen gezeten omdat hij mensen begluurd had. Hij had op de deuren van huizen geklopt en gedaan alsof hij een modellenscout was. Hij nam de maten op van de vrouwen die geflatteerd waren, als hij het geluk had om binnen te komen. Het leek een onschuldige, maar wel verontrustende bezigheid, en DeSalvo zat er 18 maanden voor in de gevangenis.

DeSalvo had een zware jeugd gehad. Hij had vier broers en zussen, en zijn vader was een alcoholist die z'n vrouw sloeg. De jongen werd een delinquent en zat vaak in de gevangenis voor kleine misdrijven en gewelddadigheden.

Jaren nadat hij uit het leger was ontslagen vanwege ongehoorzaamheid, settelde hij zich en trouwde hij met zijn vriendin Irmgard Beck, een meisje uit Duitsland. Ze leefden een bescheiden leven en ondanks dat ze een gehandicapt kind kregen, wisten ze het vol te houden. Irmgard was zich ervan bewust dat DeSalvo bezeten was van seks en probeerde gemeenschap te vermijden uit angst weer een gehandicapt kind te krijgen. Maar ze kregen een gezonde zoon en DeSalvo leek een echte huisvader geworden te zijn. Collega's en z'n baas mochten en waardeerden hem. Hij was ook een beruchte opschepper, waardoor de politie later niet geloofde dat hij de Strangler zou zijn.

GalleryLightboxDialog