< Articles

4 Schokkende Beroemde Zedendelinquenten

Mike Tyson

“Hij heeft veel mensen kapotgemaakt. Ik kan niet vaak genoeg herhalen dat er nog steeds mensen zijn die lijden onder de incidenten die 20 jaar geleden hebben plaatsgevonden." Dit zijn de krachtige woorden van een van de vrouwen die naar voren stapte en haar stem liet horen in Surviving R. Kelly – een nieuwe serie die het donkere verleden van de R&B ster in de schijnwerpers zet.

Deze serie begint lang voordat de #MeToo beweging de showbizwereld op zijn kop zette en onderzoekt een handvol verhalen die R. Kelly lang achtervolgden, waaronder zijn mysterieuze en mogelijk illegale relatie met een toen minderjarige Aaliyah, en de vele beschuldigingen van seksueel wangedrag jegens de vrouwen in zijn circels.

Hoewel de beschuldigingen tegen R. Kelly nog steeds niet tot een veroordeling hebben geleid, zijn er voldoende A-list sterren die wel op het schavot kwamen te staan.

Mike Tyson

Ooit was Mike Tyson de meest gevreesde boxer ter wereld met de gewoonte om zijn tegenstanders meteen tijdens de eerste ronde uit te schakelen. Maar de zogenaamde “baddest man on the planet” werd zelf uitgeschakeld toen hij in de vroege jaren negentig werd gearresteerd voor de verkrachting van Desiree Washington, een deelneemster aan het Miss Black America schoonheidsevenement.

Tyson was zo intimiderend dat de aanklager in de rechtszaak nerveus van hem werd en later zei: “Hij was een echt probleem voor mij, daar op de beklaagdenbank… Je staat enkele centimeters verwijderd van een van de sterkste mannen op de planeet… Je weet niet of hij een keer flipt.”

De rechtszaak was een ware mediasensatie en de boxer werd uiteindelijk voor 6 jaar veroordeeld. Maar in tegenstelling tot andere sterren die werden betrapt op een zedendelict, was hij in staat om zijn carrière in eer te herstellen en na zijn vrijlating terug te keren in de spotlights.

Gary Glitter

Ooit was hij het ultieme boegbeeld voor de glam rockbeweging. Inmiddels staat hij alleen bekend om zijn seksueel wangedrag waarmee hij op verbluffende wijze uit de gratie viel in de negentiger jaren. Toen Glitter – geboortenaam Paul Gadd – zijn computer wilde laten repareren bij PC World, werd hij in de boeien geslagen nadat een technicus de politie waarschuwde omdat hij een voorraad kinderporno op het apparaat zag staan.

Hij kreeg een korte gevangenisstraf en zijn carrière was geruïneerd. Toch was dit alleen maar het begin van de duistere, neerwaartse spiraal waarin hij zich bevond. Hij verhuisde naar Vietnam waar hij opnieuw in de gevangenis belandde – deze keer voor het misbruiken van twee pre-tiener meisjes. Na zijn vrijlating, gemeden door andere landen die weigerden hem binnen te laten, zag Glitter zichzelf gedwongen terug te keren naar het VK. Eenmaal aangekomen kondigde hij aan, met een ongeëvenaarde lading optimisme, dat hij terug zou keren naar de muziek en “door te gaan met rocken en rollen”.

In plaats daarvan werd hij opnieuw gearresteerd en beschuldigd van voorgaande zedendelicten met jonge meisjes. Glitter zit nog steeds vast en zit een straf van 16 jaar uit.

Roman Polanski

Roman Polanski veroorzaakt de grootste verdeeldheid wanneer het aankomt op beroemde zedendelinquenten. Diegenen die hem verdedigen, waaronder veel beroemde sterren, wijzen op zijn artistieke vakmanschap. Hij is een veelgeprezen filmmaker en zit achter klassiekers als Chinatown, Rosemary’s baby en The Pianist. En dan is er ook nog zijn tragische achtergrond – Polanski heeft de holocaust overleefd en hij is de weduwnaar van Sharon Tate, die in 1969 samen met haar vrienden werd afgeslacht door Charles Manson en zijn dienaren.

Maar in de ogen van vele anderen is Polanski een ordinaire kinderverkrachter die nooit heeft moeten boeten voor zijn daden. Toen er in 1978 een langdurige gevangenisstraf boven zijn hoofd hing voor seksuele handelingen met de 13-jarige Samantha Gailey, ontvluchtte hij de VS. Gailey stond model voor een fotosessie met Polanski toen de aanval plaatsvond in het huis van Jack Nicholson (die op dat moment niet thuis was).

Eenmaal verhuisd naar Frankrijk, en officieel nog steeds voortvluchtig voor de Amerikaanse justitie, ging Polanski door met films maken en won hij in 2002 zelfs een Oscar voor beste regisseur. Dat gezegd, is het klimaat een stuk minder vergevingsgezind na het #MeToo tijdperk. Vorig jaar werd hij officieel uitgesloten van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de organisatie die achter de Oscars zit.

Bill Crosby

Bill Crosby

Bill Cosby, een van de eerste grote Afro-Amerikaanse tv- sterren, werd bekend als de “vader van Amerika” dankzij zijn hartverwarmende rol als welwillende familieman in de populaire 80’s sitcom The Cosby Show. Maar toch, onder die goedaardige buitenkant loerde een vermeende serieverkrachter die wordt beschuldigd van het drogeren, en vervolgens aanranden van een reeks vrouwen in de afgelopen decennia.

De beschuldigingen doken op en verdwenen net zo snel, totdat een stand-up comedy sketch over Cosby door Hannibal Buress in 2014 viral ging. Dit zorgde voor een nieuwe focus op de geruchten rondom de ster. In 2018 werd hij uiteindelijk veroordeeld voor het drogeren en mishandelen van een vriendin, Andrea Conrad, en kreeg hij drie tot tien jaar gevangenisstraf – een verbluffende val die het belang van de #MeToo beweging meer bevestiging geeft dan enig ander tot nu toe.

Suriving R. Kelly VANAF 6 FEBRUARI, IEDERE WOENSDAG OM 22.00 UUR